Balletschoenen

Leren balletschoenen zijn iets sterker dan de canvas en satijnen balletschoenen. De slijtage gaat langzamer en het leer vormt zich na een tijdje naar de vorm van de voet. Balletschoenen staan het mooist en zitten het lekkerst én het veiligst als ze precies op de voet aansluiten. 

- zorg dat je een balletmaillot of dun sokje aan hebt, dus niet met blote voeten in de balletschoenen.
- er is geen rechts en links in de schoen, pas bij gebruik zal de vorm er in komen.

- is er teveel ruimte over bij de langste teen, dan is het lastiger om de voet mooi te kunnen strekken, dus zorg dat de balletschoen precies aansluit bij de langste teen. Bij volledig gewicht op de voeten horen de tenen niet te krullen; gebeurt dit wel, neem dan een (halve) maat groter.

- op de groei kopen? Nooit meer dan een halve maat groter dan de juist maat, want dan struikelen de kinderen over de punten van hun schoenen tijdens de dansles!

Er zit een koordje rondom de balletschoen die aangetrokken kan worden zodat de hele schoen nauw aansluit op de voet. Let erop dat je deze niet te hard aantrekt: dit koordje heeft niet dezelfde functie als een schoenveter en zal in de voeten snijden als het te strak aangetrokken wordt. Als je het koordje zachtjes hebt aangetrokken, zodat deze niet te strak zit, maar wel de voet mooi omsloten wordt door de schoen, maak je een klein knoopje in het koordje. Hierna mag je de reststukjes van het koordje afknippen, maar hou wel een klein stukje over zodat je het koordje eventueel bij kunt bijstellen. Daarna stop je het stukje dat je over houdt naar binnen in de schoen. (Dus geen strikjes aan de buitenkant van de schoenen maken van het koordje!).

Soms zit het elastiek er al op als je de schoen koopt, anders moet je deze nog vastnaaien. Zonder elastiek glijden de schoenen namelijk van je voet af tijdens het dansen:


BALLETSCHOENEN