Klassiek Ballet en Acrodans

Klassiek Ballet is de traditionele dansstijl met tutu's, balletschoenen en knotjes. Het is een expressieve dansvorm die de technische basis vormt van alle andere hedendaagse dansstijlen. Tijdens deze les maak je kennis met de techniek van het klassiek ballet: pirouette, pas de basque glissé, pas de chat, glissade, port de bras en nog veel meer! We werken in het midden en aan de barre aan passen, flexibiliteit en kracht, combinaties, improvisaties en choreografieën. Een deel van de les wordt besteed aan het leren van danse caractère, ofwel karakterdans: een dansstijl die bij het klassiek ballet hoort, maar gebaseerd is op traditionele volksdansen.
 
Acrodans is een acrobatische theaterdansvorm die de klassiek ballettechniek combineert met acrobatische elementen. Acrodans heeft zachte, lyrische lijnen, met de nadruk op het samensmelten van acrobatisch trucjes met de danspassen. Tijdens deze les maak je kennis met de techniek van de acrodans: back bend in kneeling split, one hand walkover, chest balance, arab spring, box roll en nog veel meer! We werken in het midden en aan de barre aan flexibiliteit, kracht, muzikaliteit, passen, combinaties, improvisaties en choreografieën. Een deel van de les wordt besteed aan het ontwikkelen van tricks: de acrobatische poses en lifts die onderdeel maken van de choreografieën.
 
Dans jij met ons mee? Je hoeft geen ervaring te hebben! Schrijf je nu in voor de volledige cursus Klassiek Ballet of voor een gratis proefles!

Waarom dansles voor mijn kind?
Leerlingen die door blijven gaan met Klassiek Ballet zullen een goede techniek, een goede houding en een uitgebreide balletvocabulaire ontwikkelen. Dansers met Klassiek Ballet als basis staan bekend om hun sierlijke lijnen en hun krachtige sprongen. Dansers met Acrodans als basis staan bekend om hun indrukwekkende poses en lifts. Door het blijven volgen van de lessen kunnen de leerlingen worden opgeleid van amateur tot en met professioneel niveau. Om dit niveau te bereiken wordt het wel aangeraden om tenminste twee keer per week lessen te volgen. Door te dansen werken de kinderen spelenderwijs aan hun motoriek, fitheid, expressiviteit, creativiteit, muzikaliteit, zelfvertrouwen, concentratievermogen en ruimtelijk bewustzijn. Onze lessen volgen een hoogstaande internationale methode. De danslessen dragen dan ook veel bij aan hun fysieke, emotionele én sociale ontwikkeling! Er is natuurlijk ook veel aandacht voor plezier!

Zijn de lessen ook voor jongens?
Uiteraard zijn onze lessen ook geschikt voor jongens en zij zijn van harte welkom! Jongens worden aangemoedigd om deel te nemen aan elk aspect van onze balletschool, waaronder de lessen, voorstellingen en examens. Jongens krijgen samen les met de meisjes, waarbij veel oefeningen hetzelfde zijn, met kleine variaties in armposities en eindposes. Soms krijgen jongens een andere oefening op dezelfde muziek, en in de hogere niveaus zelfs extra allegro oefeningen (sprongen) speciaal voor de jongens om kracht op te bouwen. Met maar één of twee jongens in de les zijn ouders vaak bang dat de jongen(s) zich bezwaard zullen voelen. Ervaring laat echter zien dat veel jongens juist opbloeien als enige jongen, omdat het hun het gevoel geeft speciaal te zijn. Dit laatste wordt alleen maar versterkt wanneer zij in de hogere niveaus hun kracht ontwikkelen en de meisjes gaan "ontspringen"
 
Met welke les kan mijn kind beginnen?
Leerlingen krijgen de gelegenheid zich te ontwikkelen in een groep die past bij hun leeftijd en niveau. De basis is voor iedereen hetzelfde, ongeacht de leeftijd waarop je met deze dansstijl begint. Leerlingen hebben de basis nodig om in het dansen te kunnen groeien, begrijpen en ontdekken, en zonder een goede basistechniek is het onmogelijk om de hoogste niveaus te bereiken. Succes zorgt daarbij voor meer tevredenheid en plezier. De snelste progressie maak je dan ook door bij de basis te beginnen, en je door elk niveau heen te werken.
 
Voorbereidend (Dans met Mij, Prejuvenile, Juvenile)
 
 
 
Beginners (Preparatory, Primary, Grade 1)
Niveau Preparatory (5 - 6)
Niveau Preparatory is bedoeld voor leerlingen vanaf 5 jaar. Op dit niveau werken we onder andere aan aan point and close, pony galops, pony trots, skips, galops. Wanneer zij hier aan toe zijn ontvangen zij hun overgangscertificaat en maken zij de overstap naar Niveau Primary.
Wanneer zij hier aan toe zijn ontvangen zij hun overgangscertificaat en maken zij de overstap naar Niveau Preparatory

Lees meer: https://www.balletschooldekattensprong.nl/lesaanbod/peuter-kleuterdans/
.
Niveau Primary (7 - 8)
Niveau Primary is bedoeld voor leerlingen vanaf 7 jaar. Op dit niveau werken we onder andere aan tendu, echappé sauté, spring points, pas de cheval en sautés. We werken nu ook aan de barre! Wanneer zij hier aan toe zijn ontvangen zij hun overgangscertificaat en maken zij de overstap naar Niveau Grade 1.

Niveau Grade 1 (9 - 10)
Niveau Grade 1 is bedoeld voor leerlingen vanaf 9 jaar. Op dit niveau werken we onder andere aan changements, posé temps levé, port de bras, preparatory glissade en petits jetés. Wanneer zij hier aan toe zijn ontvangen zij hun overgangscertificaat en maken zij de overstap naar Niveau Grade 2.
 
Halfgevorderd (Grade 2, 3 en 4)
Niveau Grade 2 (11-12)
Niveau Grade 2 is bedoeld voor leerlingen vanaf 11 jaar. Op dit niveau werken we onder andere aan chassé, attitude ordinaire, 1st arabesque, soubresauts en glissade. Naast de lessen Klassiek Ballet, mogen leerlingen van dit niveau ook starten met de lessen Spitzendans. Wanneer zij hier aan toe zijn ontvangen zij hun overgangscertificaat en maken zij de overstap naar Niveau Grade 3.
 
Gevorderd (Grade 5, Classical Award 1 en Intermediate)

Wanneer leerlingen de graden succesvol doorlopen hebben, en daarmee zich een basiskennis van de klassieke techniek eigen hebben gemaakt, mogen zij beginnen met de meer technische gevorderde niveaus met daarin voor de meisjes ook spitzenwerk. Niet alle leerlingen zullen op kunnen gaan voor Intermediate en de vergevorderde examens, maar alle leerlingen zullen baat hebben bij de toegenomen dansvocabulaire die in deze graden behandeld zullen worden.
 
Vergevorderd (Classical Award 2, Advanced 1, Advanced 2)
 
Wanneer mag mijn kind door naar het volgende niveau?
Wanneer leerlingen een dansexamen behaald hebben gaan zij automatisch door naar het volgende niveau. Het is echter niet verplicht om deel te nemen aan de dansexamens. Leerlingen die hier niet aan meedoen zullen doorstromen naar het volgende niveau op het moment wanneer de docent vindt dat zij hier klaar voor zijn. Dit gebeurt op een individuele basis!
 
Wanneer zijn de lessen en/of hoeveel kosten ze?
Zie hiervoor ons lesrooster en/of ons lesgeld.

Mag ik meekijken tijdens de danslessen?

Tijdens de lessen zijn de kinderen alleen met de docent: tijdens voorstellingen en kijklessen mogen ouders natuurlijk wel kijken. Voor alle andere lessen vragen wij ouders om uit het zicht (dus niet achter raam of deur) van de kinderen te wachten: voor de kinderen zijn al die ouders namelijk heel erg spannend en afleidend, en dit remt hun ontwikkeling. Dit betekent ook dat wij vragen om géén foto's of filmpjes te maken van de reguliere lessen: bij voorstellingen en kijklessen mag dit uiteraard wel!


Welke kleding heeft mijn kind nodig voor de lessen?
 

In verband met de veiligheid mogen leerlingen tijdens het dansen geen sieraden (ook oorbellen) dragen en lange haren moeten bij voorkeur in een knot vastzitten; uit de ogen en uit de nek.

 

Meisjes van niveau Preparatory en Primary hebben een zwart balletpakje nodig, een los zwart lang rokje (géén tutu), witte sokken en roze leren balletschoentjes met elastiek en een doorlopende zool.

Jongens van niveau Preparatory t/m Grade 5 hebben een zwarte korte broek nodig, een strak wit t-shirt met korte mouwen, witte sokken en zwarte leren balletschoentjes met elastiek en een doorlopende zool.

Meisjes van niveau Grade 1 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze balletpanty met convertible voet (spitzenpanty) en roze leren balletschoentjes met elastiek en een doorlopende zool.

 

Meisjes van niveau Grade 2 t/m 5 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze balletpanty met convertible voet (spitzenpanty) en roze leren balletschoentjes met linten en een doorlopende zool.

 


Water
Het wordt aangeraden om een flesje water mee te nemen voor tijdens of na afloop van de les. Het is fijn als deze flesjes mee naar binnen genomen worden (dus niet bij de ouders in de wachtruimte blijven). Indien nodig houden we namelijk een gezamenlijke drinkpauze en het is niet handig als de kinderen het danslokaal daarvoor moeten verlaten.

WC
Het is erg fijn als leerlingen voorafgaand aan de les naar de wc gaan. Tijdens de les naar de wc gaan is jammer: de leerlingen missen een deel van de les, en met partner- en groepswerk en repetities zal de rest van de groep hier ook hinder van ondervinden.

Mag mijn kind meedoen met de voorstelling of examens?
Alle leerlingen mogen internationale dansexamens afleggen en meedoen aan de dansvoorstellingen.

In welke stijl worden de danslessen gegeven?
Klassiek Ballet is een bekende dansvorm die voortkomt uit de zeventiende-eeuwse Franse hofdans. Sindsdien zijn er verschillende methodes bedacht om het Klassiek Ballet aan te leren, waaronder de Russische Vaganova, de Italiaanse Cechetti en de Britse RAD-stijl. Op onze dansschool hanteren wij de Britse stijl en de karakteristieken hiervan zijn een focus op een schone, precieze techniek en een focus op de basis. Alle Britse methodes opereren onder het principe dat het verkrijgen van een goede gedegen techniek en kracht in het begin, het makkelijker maakt om moeilijke stappen te leren in latere fases. De balletstijl heeft diverse beroemde dansers voortgebracht, zoals Dame Alicia Markova (Prima Ballerina Assoluta), Dame Margot Fonteyn (Prima Ballerina Assoluta) en Darcey Bussell (Prima Ballerina).