Spitzendans

Spitzendans is een deel van het klassiek ballet waarbij op de pointes (op de top van de tenen) gedanst wordt in daarvoor speciaal ontworpen dansschoenen, de spitzen. Tijdens deze les maak je kennis met de techniek van de spitzendans: relevés, échappés, pas de bourrée, retiré, piqué en nog veel meer. We werken in het midden en aan de barre aan passen, flexibiliteit en kracht, combinaties en choreografieën. Een deel van de les wordt besteed aan krachtoefeningen voor de voeten en het dansen op demi-pointe (gewoon op de tenen). Om deel te kunnen nemen aan de lessen Spitzendans moet je óók de lessen Klassiek Ballet Grade 2 of hoger volgen. Schrijf je nu in voor de volledige cursus Spitzendans. Het is voor deze cursus helaas niet mogelijk om een proefles te volgen.

Met welke les kan mijn kind beginnen?
De basis is voor iedereen hetzelfde, ongeacht de leeftijd waarop je met deze dansstijl begint. De snelste progressie maak je dan ook door bij het startniveau te beginnen, en je door elk niveau heen te werken. Uiteraard brengen we de lesstof wel op een manier die bij jouw leeftijd past.

Niveau 1
Niveau 1 is bedoeld voor meisjes die met Spitzendans willen beginnen en daarnaast de lessen Klassiek Ballet volgen op Niveau Grade 2 of hoger. Op dit niveau werken we aan de nodige kracht en techniek die nodig zijn om het lichaam en de voeten klaar te maken voor het dansen op de spitzen. We dansen dan ook nog niet op de spitzen, maar dansen de volledige les in normale balletschoenen op de demi-pointe. Wanneer zij hier aan toe zijn ontvangen zij hun overgangscertificaat en maken zij de overstap naar Niveau 2.

Niveau 2
Niveau 2 is bedoeld voor meisjes die door de leerkracht geselecteerd zijn vanuit Niveau 1 en daarnaast de lessen Klassiek Ballet volgen op Niveau Grade 2 of hoger. Op dit niveau werken we aan het dansen op de spitzen, op zowel de demi-pointes als de pointes. Wanneer zij hier aan toe zijn ontvangen zij hun overgangscertificaat en maken zij de overstap naar Niveau Grade 3.

Waarom mogen leerlingen niet meteen op spitzen dansen?
Door te vroeg op de spitzen te gaan staan ontstaan er permanente voetbeschadigingen en misvormde voeten. Daarom dienen de voeten voor het starten met het spitzenwerk goedgekeurd te worden door de dansdocent en een externe specialist. Het daadwerkelijk op de spitzen dansen kan pas op het moment dat de botten in de voeten hard zijn geworden, wat gebeurt als kinderen tussen de 8 en 14 jaar oud zijn. Meestal zijn kinderen van pas toe aan spitzen als ze 12 jaar oud zijn. Daarnaast moet de leerling ook de nodige kracht en techniek van het klassiek ballet opgedaan hebben. Wij stellen dan ook als harde eis dat leerlingen ten minste één jaar lang op niveau 1 op de demi-pointe getraind hebben, naast de normale lessen Klassiek Ballet. Sommige leerlingen hebben meer dan één jaar nodig om de benodigde kracht en techniek te ontwikkelen. Dit is uiteraard afhankelijk van de bouw van de voeten, maar ook van hoe vaak er per week danslessen gevolgd worden en hoe lang de leerling al met de danslessen bezig is. De overgang naar de spitzenles wordt dus altijd bepaald door de docente, om (permanente) voetbeschadigingen bij de leerlingen te voorkomen!

Wanneer zijn de lessen en/of hoeveel kosten ze?
Zie hiervoor ons lesrooster en/of ons lesgeld.

Mag ik meekijken tijdens de danslessen?
Tijdens de lessen zijn de kinderen alleen met de docent: tijdens de allereerste les en kijklessen mogen ouders natuurlijk wel kijken. Voor alle andere lessen vragen wij ouders om uit het zicht van de kinderen te wachten: voor de kinderen zijn al die ouders namelijk heel erg spannen en afleidend, en dit remt hun ontwikkeling.

Wat heeft mijn kind nodig voor de lessen?
Kleding
Meisjes van niveau 1 hebben een zwart balletpakje nodig, en een lichtroze panty met voet. Meisjes van niveau 2 hebben een zwart balletpakje nodig, een lichtroze panty met voetgat, en toe pads of lamswol. Het wordt aangeraden de teennagels kort te houden bij het op de spitzen dansen.

Schoenen
Gympen en andere schoenen met een dikke zool zijn niet geschikt om op te dansen: voor de ontwikkeling van de voeten hebben kinderen juist op deze leeftijd behoefte aan goede dansschoenen met de juiste flexibiliteit en grip. Bovendien is er voor het op de toppen van de tenen dansen zeer speciaal schoeisel nodig: spitzen. Meisjes van niveau 1 hebben daarom roze leren balletschoentjes met linten en een doorlopende zool nodig. Meisjes van niveau 2 hebben spitzen nodig. Er zijn veel verschillende soorten voeten en verschillende soorten spitzen op de wereld. Het aanschaffen van de verkeerde spitzen kan helaas tot blessures leiden. Het aanschaffen van de spitzen gebeurd dan ook altijd in overleg met de docente. Deze dus niet voor aanvang van de lessen zelf aanschaffen!

Sieraden en haren
In verband met de veiligheid mogen leerlingen geen sieraden (ook oorbellen) dragen en lange haren moeten vastzitten in een knot; het haar uit de ogen en uit de nek.

Water
Het wordt aangeraden om een flesje water mee te nemen voor tijdens of na afloop van de les. Het is fijn als deze flesjes mee naar binnen genomen worden (dus niet bij de ouders in de wachtruimte blijven). Indien nodig houden we namelijk een gezamenlijke drinkpauze en het is niet handig als de kinderen het danslokaal daarvoor moeten verlaten.

Mag mijn kind meedoen met de voorstelling of examens?
Alle leerlingen mogen meedoen aan de dansvoorstellingen, maar het op spitzen dansen tijdens de voorstelling is voorbehouden aan leerlingen van Niveau 3. Er zijn geen speciale examens met betrekking tot de spitzendans, maar bij Klassiek Ballet Niveau 5A en 6 zal spitzendans een verplicht onderdeel van het examen vormen.