Kledingvoorschriften
Wij geven nieuwe leerlingen graag de kans om eerst te ontdekken of onze danslessen bij hen passen, voordat zij danskleding aan hoeven te schaffen. Voor de proefles zijn kleding waarin je je goed kan bewegen en blote voeten daarom voldoende.
Wanneer leerlingen de danslessen leuk vinden en bij ons willen blijven, gaan wij ervan uit dat leerlingen zich in alle lessen en bij evenementen kleden volgens onze voorschriften. Wij hebben kledingvoorschriften omdat dit belangrijk is voor de gemeenschapszin, maar vooral ook de dansuitoefening, de veiligheid en de danstechniek. Daarom is de balletschool niet verantwoordelijk voor enig letsel als afgeweken wordt van het voorschrift en mag de toegang ontzegd worden aan leerlingen die niet juist gekleed zijn.
De kledingvoorschriften voor de lessen Ballet met Mij zijn voor kind én ouder/verzorger als volgt:
- alle sieraden af; oorbellen uit of afgeplakt met tape
- lang haar opgestoken; uit het gezicht en de nek
- kleding waarin je je goed kan bewegen
- blote voeten
De kledingvoorschriften voor de lessen First Steps Ballet zijn als volgt:
- alle sieraden af; oorbellen uit of afgeplakt met tape
- lang haar opgestoken; uit het gezicht en de nek
- een zwart balletpak, of een zwart strak T-shirt met een zwarte korte dansbroek
- een aparte zwarte uitlopende balletrok (dus niet aan het balletpakje vast)
- een roze / huidskleur balletpanty met voet, of (blote benen met) witte / huidskleur balletsokken
- roze / huidskleur balletschoenen met elastiek
Voor de lessen Ballet, Acrobatic Dance & Contemporary Modern Jazz zijn de kledingvoorschriften zoals First Steps Ballet (zie hierboven) maar met:
- een roze / huidskleur convertible balletpanty met voetgat, of (blote benen met) witte / huidskleur balletsokken
- vanaf Grade 1 isl een zwarte uitlopende balletrok optioneel
- vanaf Grade 2 roze / huidskleur balletschoenen met elastiek of linten
- vanaf Grade 4 optioneel (na voetkeuring) roze / huidskleur spitzen met linten
De kledingvoorschriften voor de lessen Musical Theatre, Tap & Theatre Craft zijn zoals First Steps Ballet (zie hierboven) maar met:
- geen balletschoenen maar zwarte splitzool jazzschoenen
- optioneel tapschoenen met toe en heel taps
- vanaf Grade 3 optioneel zwarte dance heels / New Yorkers
- vanaf Grade 1 een zwart balletpak met een zwarte legging, of een zwart strak T-shirt met een zwarte korte dansbroek
Kleding kopen, ruilen of verkopen
Onze balletschool verkoopt zelf géén danskleding.
Let op: onze leerlingen krijgen 10% korting bij aankopen (helaas niet bij online bestellingen) in de Danswinkel Amsterdam en de DNC Store Amsterdam op vertoon van de inschrijvingsmail!
Danskleding kopen kun je onder andere in:
Danswinkel, webshop en vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Hilversum
DNC Store, vestiging in Amsterdam
Saakahs, webshop en vestiging in Den Bosch
Firenze dancewear, webshop en vestiginge n in Haarlem en Amersfoort
Danstheaterwinkel, webshop en vestiging in Roosendaal
Zelf balletpakjes en -rokjes maken kan natuurlijk ook: naaipatronen voor danskleding.
Ook kun je van een balletpanty zelf een convertible panty (met voetgat) maken: do it yourself!
Wij adviseren om altijd nieuwe dansschoenen aan te schaffen, aangezien tweedehands (dans)schoenen soms de voeten kunnen beschadigen, maar wij begrijpen dat dit niet altijd voor iedereen betaalbaar is. Wij willen jullie daarom ook wijzen op de mogelijkheid om tapschoenen, balletschoenen en spitzen te huren (ong. 37 euro voor een heel schooljaar) bij Coppelia Balletkledingverhuur.
Ballet- en jazzschoenen
Leren balletschoenen zijn iets sterker dan de canvas en satijnen balletschoenen. De slijtage gaat langzamer en het leer vormt zich na een tijdje naar de vorm van de voet. Balletschoenen staan het mooist en zitten het lekkerst én het veiligst als ze precies op de voet aansluiten.
Ook heb je bij een jazz- of balletschoen keuze uit een hele of een gesplitste zool. Bij de splitszool mist er een deel van de zool onder de voetboog, waardoor er meer flexibiliteit in zit. Bij ballet is de point en flex daardoor wat makkelijker. De lijnen van je voeten zullen er mooier uitkomen. Hele zolen zijn wat minder flexibel, maar zorgen wel voor meer ondersteuning! Ook moet je voet iets harder werken om bepaalde lijnen te maken wat goed is voor je spierontwikkeling.
- zorg dat je een balletmaillot of dun sokje aan hebt, dus niet met blote voeten in de balletschoenen.
- er is geen rechts en links in de schoen, pas bij gebruik zal de vorm er in komen.
- is er teveel ruimte over bij de langste teen, dan is het lastiger om de voet mooi te kunnen strekken, dus zorg dat de balletschoen precies aansluit bij de langste teen. Bij volledig gewicht op de voeten horen de tenen niet te krullen; gebeurt dit wel, neem dan een (halve) maat groter.
- op de groei kopen? Nooit meer dan een halve maat groter dan de juist maat, want dan struikelen de kinderen over de punten van hun schoenen tijdens de dansles! Er wordt aangeraden(link is external) om een wat strakkere schoen (niet te klein) te kopen, omdat je ze door het dansen toch nog wat uitrekt (in de breedte). Sluit de schoen goed aan en is er geen ruimte meer achter de hiel, dan heb jij je dansschoen gevonden!
Er zit een koordje rondom de balletschoen die aangetrokken kan worden zodat de hele schoen nauw aansluit op de voet. Let erop dat je deze niet te hard aantrekt: dit koordje heeft niet dezelfde functie als een schoenveter en zal in de voeten snijden als het te strak aangetrokken wordt. Als je het koordje zachtjes hebt aangetrokken, zodat deze niet te strak zit, maar wel de voet mooi omsloten wordt door de schoen, maak je een klein knoopje in het koordje. Hierna mag je de reststukjes van het koordje afknippen, maar hou wel een klein stukje over zodat je het koordje eventueel bij kunt bijstellen. Daarna stop je het stukje dat je over houdt naar binnen in de schoen. (Dus geen strikjes aan de buitenkant van de schoenen maken van het koordje!).
Soms zit het elastiek er al op als je de schoen koopt, anders moet je deze nog vastnaaien. Zonder elastiek glijden de schoenen namelijk van je voet af tijdens het dansen:
Balletknot
Bij Klassiek Ballet wordt het haar in een balletknot gedragen. Een mooie knot maken is niet zo moeilijk en zó klaar als je eenmaal weet hoe het moet. Op youtube zijn veel filmpjes te vinden waarin het maken van een knot wordt voorgedaan.
Benodigdheden: borstel of kam, haarelastiek, knotspelden, eventueel schuifspeldjes, een fijn haarnetje in de kleur van het haar, eventueel water, haargel of mousse.