Click here for English 

Kleding en haar

Welke kleding hebben leerlingen nodig voor de lessen?

Wij geven nieuwe leerlingen graag de kans om eerst te ontdekken of onze danslessen bij hen passen, voordat zij danskleding aan hoeven te schaffen. Voor de proefles zijn kleding waarin je je goed kan bewegen en blote voeten daarom voldoende. Wanneer leerlingen de danslessen leuk vinden en bij ons willen blijven, gaan wij ervan uit dat ouders / verzorgers snel overgaan tot het kopen van ons uniform. Het dragen van ons uniform is verplicht tijdens onze lessen en evenementen, omdat dit de gemeenschapszin, de dansuitoefening, de veiligheid en de danstechniek bevordert. De balletschool is dan ook niet verantwoordelijk voor letsel of schade die veroorzaakt is door een leerling die van ons uniform is afgeweken, en mag leerlingen zonder uniform de toegang tot de lessen en evenementen ontzeggen. In verband met de veiligheid mogen leerlingen geen sieraden (ook geen oorbellen) dragen, en lange haren dienen altijd vast te zitten, uit de ogen en de nek (bij Klassiek, Acro & Jazz bij voorkeur in een knot). Als oorbellen niet uit kunnen, dienen ze afgeplakt te worden met tape. Iedere dansstijl en -niveau heeft zijn eigen uniform:

Peuter & Kleuterdans:

 • Jongens hebben een zwarte korte dansbroek nodig, een strak zwart t-shirt met korte mouwen, witte enkelsokken en zwarte leren balletschoenen met elastiek en een doorlopende zool.
 • Meisjes hebben een zwart balletpakje nodig, een los zwart lang balletrokje (géén tutu), witte enkelsokken en roze leren balletschoenen met elastiek en een doorlopende zool.
 • Ouders / verzorgers die meedansen bij Dans met Mij hebben zelf ook kleding nodig waarin je je goed kan bewegen!

Klassiek, Acro & Jazz:

 • Jongens van niveau
  • Preparatory, Primary, Grade 1, 2 & 3 hebben een zwarte korte dansbroek nodig, een strak zwart t-shirt met korte mouwen, witte enkelsokken en zwarte leren balletschoenen met elastiek en een doorlopende zool.
  • Grade 4 & 5 hebben een zwarte lange dansbroek nodig, een strak zwart t-shirt met korte mouwen, witte enkelsokken en zwarte leren balletschoenen met elastiek en een doorlopende zool.
 • Meisjes van niveau
  • Preparatory & Primary hebben een zwart balletpakje nodig, een los zwart lang balletrokje (géén tutu), een roze convertible balletpanty met voetgat en roze leren balletschoenen met elastiek en een doorlopende zool.
  • Grade 1 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze convertible balletpanty met voetgat en roze leren balletschoenen met elastiek en een doorlopende zool.
  • Grade 2 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze convertible balletpanty met voetgat en roze leren balletschoenten met linten en een doorlopende zool.
  • Grade 3, 4 & 5 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze convertible balletpanty met voetgat en roze leren balletschoenen met linten en een doorlopende zool. Optioneel spitzen met toe pads en/of lamswol. Let op: schaf de spitzen altijd aan in overleg met de docente.

Show, Musical & Tap:

 • Jongens van niveau
  • Preparatory, Primary, Grade 1 & 2 hebben een zwarte korte dansbroek nodig, een strak zwart t-shirt met korte mouwen, witte enkelsokken en zwarte leren jazzschoenen met een splitzool. Optioneel zwarte tapschoenen met heel taps.
  • Grade 4 & 5 hebben een zwarte lange dansbroek nodig, een strak wit t-shirt met korte mouwen, witte sokken en zwarte leren jazzschoentjes met een splitzool. Optioneel zwarte tapschoenen met heel taps.
 • Meisjes van niveau
  • Preparatory & Primary hebben een zwart balletpakje nodig, een los zwart lang balletrokje (géén tutu), roze balletpanty met voet en zwarte leren jazzschoenen met een splitzool. Optioneel zwarte tapschoenen met heel taps.
  • Grade 1 & 2 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze balletpanty met voet en zwarte leren jazzschoenen met een splitzool. Optioneel zwarte leren tapschoenen met heel taps.
  • Grade 3 & 4 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze balletpanty met voet en zwarte leren jazzschoenen met een splitzool. Optioneel zwarte leren tapschoenen met heel taps en zwarte dance heels. Let op: schaf de dance heels altijd aan in overleg met de docente.
  • Grade 5 hebben een zwart balletpakje nodig, een losse zware rok, een roze balletpanty met voet en zwarte leren jazzschoenen met een splitzool. Optioneel zwarte leren tapschoenen met heel taps en zwarte dance heels. Let op: schaf de dance heels altijd aan in overleg met de docente.

Kleding kopen, ruilen of verkopen

Let op: onze leerlingen krijgen 10% korting bij aankopen (helaas niet bij online bestellingen) in de Danswinkel Amsterdam en de DNC Store Amsterdam op vertoon van de inschrijvingsmail!

Danskleding kopen kun je onder andere in:

  Danswinkel, webshop en vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Hilversum

DNC Store, vestiging in Amsterdam

Saakahs, webshop en vestiging in Den Bosch

Balletkledingwinkel, webshop

Firenze dancewear, webshop en vestiginge n in Haarlem en Amersfoort

Danstheaterwinkel, webshop en vestiging in Roosendaal

Zelf balletpakjes en -rokjes maken kan natuurlijk ook: naaipatronen voor danskleding.

Wij adviseren om altijd nieuwe dansschoenen aan te schaffen, aangezien tweedehands (dans)schoenen soms de voeten kunnen beschadigen, maar wij begrijpen dat dit niet altijd voor iedereen betaalbaar is. Wij willen jullie daarom ook wijzen op de mogelijkheid om tapschoenen, balletschoenen en spitzen te huren (ong. 37 euro voor een heel schooljaar) bij Coppelia Balletkledingverhuur.

Waar moet ik op letten bij het kopen van balletschoentjes?

Ballet- en jazzschoenen

Leren balletschoenen zijn iets sterker dan de canvas en satijnen balletschoenen. De slijtage gaat langzamer en het leer vormt zich na een tijdje naar de vorm van de voet. Balletschoenen staan het mooist en zitten het lekkerst én het veiligst als ze precies op de voet aansluiten. 

Ook heb je bij een jazz- of balletschoen keuze uit een hele of een gesplitste zool. Bij de splitszool mist er een deel van de zool onder de voetboog, waardoor er meer flexibiliteit in zit. Bij ballet is de point en flex daardoor wat makkelijker. De lijnen van je voeten zullen er mooier uitkomen. Hele zolen zijn wat minder flexibel, maar zorgen wel voor meer ondersteuning! Ook moet je voet iets harder werken om bepaalde lijnen te maken wat goed is voor je spierontwikkeling.

- zorg dat je een balletmaillot of dun sokje aan hebt, dus niet met blote voeten in de balletschoenen.
- er is geen rechts en links in de schoen, pas bij gebruik zal de vorm er in komen.

- is er teveel ruimte over bij de langste teen, dan is het lastiger om de voet mooi te kunnen strekken, dus zorg dat de balletschoen precies aansluit bij de langste teen. Bij volledig gewicht op de voeten horen de tenen niet te krullen; gebeurt dit wel, neem dan een (halve) maat groter.

- op de groei kopen? Nooit meer dan een halve maat groter dan de juist maat, want dan struikelen de kinderen over de punten van hun schoenen tijdens de dansles! Er wordt aangeraden(link is external) om een wat strakkere schoen (niet te klein) te kopen, omdat je ze door het dansen toch nog wat uitrekt (in de breedte). Sluit de schoen goed aan en is er geen ruimte meer achter de hiel, dan heb jij je dansschoen gevonden!

Er zit een koordje rondom de balletschoen die aangetrokken kan worden zodat de hele schoen nauw aansluit op de voet. Let erop dat je deze niet te hard aantrekt: dit koordje heeft niet dezelfde functie als een schoenveter en zal in de voeten snijden als het te strak aangetrokken wordt. Als je het koordje zachtjes hebt aangetrokken, zodat deze niet te strak zit, maar wel de voet mooi omsloten wordt door de schoen, maak je een klein knoopje in het koordje. Hierna mag je de reststukjes van het koordje afknippen, maar hou wel een klein stukje over zodat je het koordje eventueel bij kunt bijstellen. Daarna stop je het stukje dat je over houdt naar binnen in de schoen. (Dus geen strikjes aan de buitenkant van de schoenen maken van het koordje!).

Soms zit het elastiek er al op als je de schoen koopt, anders moet je deze nog vastnaaien. Zonder elastiek glijden de schoenen namelijk van je voet af tijdens het dansen:


BALLETSCHOENEN 

Balletknot

Bij Klassiek Ballet wordt het haar in een balletknot gedragen. Een mooie knot maken is niet zo moeilijk en zó klaar als je eenmaal weet hoe het moet. Op youtube zijn veel filmpjes te vinden waarin het maken van een knot wordt voorgedaan.

Benodigdheden: borstel of kam, haarelastiek, knotspelden, eventueel schuifspeldjes, een fijn haarnetje in de kleur van het haar, eventueel water, haargel of mousse.