Click here for English 

Kleding en haar

Welke kleding hebben leerlingen nodig voor de lessen?

Wij geven nieuwe leerlingen graag de kans om eerst te ontdekken of onze danslessen bij hen passen, voordat zij danskleding aan hoeven te schaffen. Voor de proefles zijn kleding waarin je je goed kan bewegen en blote voeten daarom voldoende. Wanneer leerlingen de danslessen leuk vinden en bij ons willen blijven, gaan wij ervan uit dat ouders / verzorgers snel overgaan tot het kopen van ons uniform. Het dragen van ons uniform is verplicht tijdens onze lessen en evenementen, omdat dit de gemeenschapszin, de dansuitoefening, de veiligheid en de danstechniek bevordert. De balletschool is dan ook niet verantwoordelijk voor letsel of schade die veroorzaakt is door een leerling die van ons uniform is afgeweken, en mag leerlingen zonder uniform de toegang tot de lessen en evenementen ontzeggen. In verband met de veiligheid mogen leerlingen geen sieraden (ook geen oorbellen) dragen, en lange haren dienen altijd vast te zitten, uit de ogen en de nek (bij Klassiek, Acro & Jazz bij voorkeur in een knot). Als oorbellen niet uit kunnen, dienen ze afgeplakt te worden met tape. Iedere dansstijl en -niveau heeft zijn eigen uniform:

Peuter & Kleuterdans:

 • Jongens hebben een zwarte korte broek nodig, een strak wit t-shirt met korte mouwen, witte sokken en zwarte leren balletschoentjes met elastiek en een doorlopende zool.
 • Meisjes hebben een zwart balletpakje nodig, een los zwart lang rokje (géén tutu), witte sokken en roze leren balletschoentjes met elastiek en een doorlopende zool.
 • Ouders / verzorgers die meedansen bij Dans met Mij hebben zelf ook kleding nodig waarin je je goed kan bewegen!

Klassiek, Acro & Jazz:

 • Jongens hebben een zwarte korte broek nodig, een strak wit t-shirt met korte mouwen, witte sokken en zwarte leren balletschoentjes met elastiek en een doorlopende zool.
 • Meisjes van niveau
  • Beginners 1 & 2 hebben een zwart balletpakje nodig, een los zwart lang rokje (géén tutu), witte sokken en roze leren balletschoentjes met elastiek en een doorlopende zool.
  • Beginners 3 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze balletpanty met voetgat (convertible voet of spitzenpanty) en roze leren balletschoentjes met elastiek en een doorlopende zool
  • Halfgevorderd 1 t/m 3 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze balletpanty met voetgat en roze leren balletschoentjes met linten en een doorlopende zool
  • Gevorderd 1 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze balletpanty met voetgat en roze leren balletschoentjes met linten en een doorlopende zool. Optioneel toe pads of lamswol én spitzen. Let op: er zijn veel verschillende soorten voeten en spitzen op de wereld en het aanschaffen van de verkeerde spitzen kan helaas tot blessures leiden. Schaf de spitzen dus niet zelf voor aanvang van de lessen aan, maar altijd in overleg met de docente. Het wordt aangeraden de teennagels kort te houden bij het op spitzen dansen.

Show, Musical & Tap:

 • Jongens van niveau
  • Beginners 1 & 2 hebben een zwarte korte broek nodig, een strak wit t-shirt met korte mouwen, witte sokken en zwarte leren jazzschoentjes met een splitzool
  • Beginners 3 t/m Halfgevorderd 2 hebben een zwarte korte broek bodig, een strak wit t-shirt met korte mouwen, witte sokken en zwarte leren jazzschoentjes met een splitzool. Optioneel zwarte leren tapschoenen met heel taps.
  • Halfgevorderd 3 & Gevorderd 1 hebben een zwarte lange dansbroek nodig, een strak wit t-shirt met korte mouwen, witte sokken en zwarte leren jazzschoentjes met een splitzool. Optioneel zwarte tapschoenen met heel taps.
 • Meisjes van niveau
  • Beginners 1 & 2 hebben een zwart balletpakje nodig, een los zwart lang rokje (géén tutu), witte sokken en zwarte leren jazzschoentjes met een splitzool.
  • Beginners 3 & Halfgevorderd 1 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze balletpanty met voet en zwarte leren jazzschoentjes met een splitzool. Optioneel zwarte leren tapschoenen met heel taps.
  • Halfgevorderd 2 t/m Gevorderd 1 hebben een zwart balletpakje zónder rok nodig, een roze balletpanty met voet en zwarte leren jazzschoentjes met een splitzool. Optioneel zwarte leren tapschoenen met heel taps en zwarte dance heels met een hak van ongeveer 2,5 inches

Kleding kopen, ruilen of verkopen

Let op: onze leerlingen krijgen 10% korting bij aankopen (helaas niet bij online bestellingen) in de Danswinkel Amsterdam en de DNC Store Amsterdam op vertoon van de inschrijvingsmail!

Danskleding kopen kun je onder andere in:

  Danswinkel, webshop en vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Hilversum

DNC Store, vestiging in Amsterdam

Saakahs, webshop en vestiging in Den Bosch

Balletkledingwinkel, webshop

Firenze dancewear, webshop en vestiginge n in Haarlem en Amersfoort

Danstheaterwinkel, webshop en vestiging in Roosendaal

Zelf balletpakjes en -rokjes maken kan natuurlijk ook: naaipatronen voor danskleding.

Wij adviseren om altijd nieuwe dansschoenen aan te schaffen, aangezien tweedehands (dans)schoenen soms de voeten kunnen beschadigen, maar wij begrijpen dat dit niet altijd voor iedereen betaalbaar is. Wij willen jullie daarom ook wijzen op de mogelijkheid om tapschoenen, balletschoenen en spitzen te huren (ong. 37 euro voor een heel schooljaar) bij Coppelia Balletkledingverhuur.

Waar moet ik op letten bij het kopen van balletschoentjes?

 

 

Balletschoenen

Leren balletschoenen zijn iets sterker dan de canvas en satijnen balletschoenen. De slijtage gaat langzamer en het leer vormt zich na een tijdje naar de vorm van de voet. Balletschoenen staan het mooist en zitten het lekkerst én het veiligst als ze precies op de voet aansluiten. 

- zorg dat je een balletmaillot of dun sokje aan hebt, dus niet met blote voeten in de balletschoenen.
- er is geen rechts en links in de schoen, pas bij gebruik zal de vorm er in komen.

- is er teveel ruimte over bij de langste teen, dan is het lastiger om de voet mooi te kunnen strekken, dus zorg dat de balletschoen precies aansluit bij de langste teen. Bij volledig gewicht op de voeten horen de tenen niet te krullen; gebeurt dit wel, neem dan een (halve) maat groter.

- op de groei kopen? Nooit meer dan een halve maat groter dan de juist maat, want dan struikelen de kinderen over de punten van hun schoenen tijdens de dansles!

Er zit een koordje rondom de balletschoen die aangetrokken kan worden zodat de hele schoen nauw aansluit op de voet. Let erop dat je deze niet te hard aantrekt: dit koordje heeft niet dezelfde functie als een schoenveter en zal in de voeten snijden als het te strak aangetrokken wordt. Als je het koordje zachtjes hebt aangetrokken, zodat deze niet te strak zit, maar wel de voet mooi omsloten wordt door de schoen, maak je een klein knoopje in het koordje. Hierna mag je de reststukjes van het koordje afknippen, maar hou wel een klein stukje over zodat je het koordje eventueel bij kunt bijstellen. Daarna stop je het stukje dat je over houdt naar binnen in de schoen. (Dus geen strikjes aan de buitenkant van de schoenen maken van het koordje!).

Soms zit het elastiek er al op als je de schoen koopt, anders moet je deze nog vastnaaien. Zonder elastiek glijden de schoenen namelijk van je voet af tijdens het dansen:


BALLETSCHOENEN 

Balletknot

Bij Klassiek Ballet wordt het haar in een balletknot gedragen. Een mooie knot maken is niet zo moeilijk en zó klaar als je eenmaal weet hoe het moet. Op youtube zijn veel filmpjes te vinden waarin het maken van een knot wordt voorgedaan.

Benodigdheden: borstel of kam, haarelastiek, knotspelden, eventueel schuifspeldjes, een fijn haarnetje in de kleur van het haar, eventueel water, haargel of mousse.